lauantai 28. marraskuuta 2015

Kasvukipuja

Kohotan kasvoni ja kohtaan häpeämättömän, paljon puhuvan katseen. En väistä, en välttele. Ei ole syytä, katsonhan omaa kuvajaistani. Katseessa on jotain niin tuttua ja silti etäistä. Kuluneen vuoden jäljet heijastuvat kasvoistani. Vuoden, joka pakotti kasvamaan ja murtamaan vanhan kuoren. Vasta nyt huomaan, miten olen muuttunut. Kehystän kasvoni käsilläni, katson tarkemmin. Uusi pinta on kovempi kuin ennen, vaikka sydän sykkii edelleen lempeästi.

Henkiset kasvukivut ovat käyneet tutuiksi, pohdinnat siitä kuka olen, missä olen ja hyväksynkö sen. Tärkeintä on, että voin myöntää itselleni seisovani omilla jaloillani vahvemmin kuin koskaan. Osaan jo hieman hymyillä synkemmille mietteille ja puistella loputkin pois harteiltani, ne eivät ole minua varten. Niitäkin on kuitenkin kuunneltava, jotta uuden nahan luominen on mahdollista. Sivua ei voi kääntää, ennen kuin edellinen on luettu loppuun.

Sanotaan, että saa osakseen vain niin paljon, kuin jaksaa kantaa – uskon siihen. Päivälleen tänään, viimeisen vuoden punainen lanka vaikuttaa olleen luopumisen kautta kasvaminen. Luopuminen, surun, vihan ja helpotuksenkin lähettiläs, ei ole koskaan täysin toivottu vieras. Onneksi se ei tule jäädäkseen, mutta sanansaattajan viestejä on kuunneltava huolella. Niin suru kuin vihakin voivat antaa kuulijalleen paljon, kun ne uskaltaa kohdata.

Ovelle on tosiaan koputettu turhan tiuhaan, nyt alkaisi jo riittää. Suurinta maanjäristystä seurasi useita jälkijäristyksiä ja oman maaperän lohkeillessa, mietin miten selviän. Vahvassa sydämessä paloi kuitenkin voimakas liekki rehellisestä, avoimesta ja rohkeasta uskosta itseen. Kukaan muu ei voi kantaa minua huomiseen. Kanssakulkijat ovat tärkeitä, mutta päätös ja halu kohdata tuleva kumpuavat yksin itsestä.

Muistan elävästi sen vuoden takaisen päivän, jonka päällimmäinen tunne oli helpotus. Helpotus siitä, että päivä jota sydänjuuriani myöten olin pelännyt, oli juossut suoraan syliini. Huojennus siitä, ettei minun enää tarvitsisi kantaa pelkoa mukanani tästä eteenpäin, vaan saisin ainoastaan elää päivän kerrallaan. Sinä päivänä lupasin itselleni, etten enää koskaan pelkää. Pelko on turhaa ja tekee kauan mielessä kytiessään ikävää jälkeä.

Huokaan syvään, isken silmää, näytän itselleni kieltä ja astun pois peililtä. Rohkea avaa ovensa kutsumattomille vieraille, viisas kuunnellen kestitsee ja rehellinen saattelee takaisin ovelle, kahvikupposen jälkeen. Henkiset kasvukivut ovat hyvästä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti